Navigation
Anna Hass från Expressiva

Zentreprenören brinner utan att bli utbränd

Anna Hass är en WebCoast-stammis som kanske är mest känd som text-expert. Hon delar gärna med sig av sin kunskap kring hur vi kommunicerar bättre och tydligare med hjälp av språkets tips och tricks. Men hon sjunger också zentreprenörens lov, att företagaren också ska få leva och må bra i sin vardag.

På vilket sätt är du intresserad av kommunikation på internet?

Internet. Vilken grej. Jag ser internet som en plats för att bygga hållbara företag, hållbara nationer och hållbara människor. På internet kan vem som helst hitta andra med samma passioner eller samma svårigheter. För den som känner sig ensam kan internet vara stället där hon för första gången känner sig som en del av en grupp, känner sig bekräftad. Och den som inte vill prata öga mot öga med någon om sina tankar, kan göra det i skydd av synonymiteten på internet. Själv bygger jag relationer med mina branschkollegor nästan uteslutande via Twitter och Facebook, eftersom många av oss språkkonsulter arbetar enskilt, oftast i egna företag. Och många av mina vänner träffar jag nästan bara på internet.

På internet kan demokratin få tydligare konturer. Vi kan växa våra kunskaper och våra gemenskaper. Och vi kan gjuta mod i varandra, dela med oss av sätt att styra mot det vi vill. Jag har en Twitterlista med människor jag tycker är kloka, från olika politiska läger, och försöker se till att läsa de artiklar osv. som de länkar till. Jag gillar att fördjupa mig, gå bakom kulisserna och förstå människorna och processerna.

På internet kan vi som driver företag nå fram med det vi vill säga och sälja på flera sätt. Vi kan billigt och snabbt få ut både de korta koncentrerade meddelandena och de långa resonemangen, där vi visar vilka vi är och vilka vi vill bli tillsammans med våra kunder. Äntligen kan vi bygga relationen och delta i dialogen. Så att allt blir mer på riktigt, mer från mig till dig, mer ”framåt tillsammans”.

Det är klart att det finns risker och svårigheter. Problem från andra kanaler frodas även på internet. Det som är nedbrytande finns även här. Och det är lätt att hamna i självförstärkande grupper och missa mångfalden utanför. Men jag är glad och tacksam för möjligheterna internet ger mig. Och människorna, mötena! Internet är mycket glädje för mig.

Kommer du själv att hålla en session under konferensen?

Jag tänkte bjuda in till två pass. Först och främst vill jag gärna fortsätta diskutera hur man blir en ”zentreprenör” – hur man kan göra för att må bra i längden, arbeta med det man brinner för utan att bränna ut sig.

Dessutom vill jag gärna dela med mig av det jag kan mycket om: texter och bemötande. Jag har föreslagit några pass; gå gärna in och rösta på vilket du helst vill gå på!

Vad hoppas du att någon annan håller en session om?

Jag vill gärna höra det senaste om SEO och UX, som mitt arbete alltid överlappar. Ibland beskriver jag min kompetens som att jag är en användbarhetskonsult som fokuserar på det som uttrycks med ord. Jag ser orden som ett oerhört viktigt gränssnitt till användaren.

Finns det någon särskild typ av person du hoppas på att möta på WebCoast?

Det finns ofta mycket att lära av hur folk arbetar inom andra områden. Jag skulle gärna hämta inspiration av människor som har arbetat inom flera olika områden, och nu kombinerar arbetssätt och insikter från olika håll.

Fakta:
Namn: Anna Hass
Ålder: 39
Yrke: Utbildare, kommunikationsstrateg, språkkonsult
Bostadsort: Stockholm
Sajt: textexperten.se
Twitter: @glimra och @expressiva_ab

Foto: Tobias Björkgren

Ladda ned WebCoast-appen!

Ladda ner WebCoast-appen och få snabb och enkel tillgång till bland annat programmet. Du kan exempelvis spara ned ditt eget schema för helgen! Appen finns för båda iOS och Android i respektive App Store.

  • Tillgänglig på App Store
  • Hämta på Google Play
WebCoast Appen