Navigation
gadgets webcoast

WebCoast bakom kulisserna: Sina Farhat

Sina Farhat är en av de eldsjälar som varje år engagerar sig ideellt för att WebCoast skall bli av. Han har varit med ända sedan starten för drygt tre år sedan. Sina fotograferar sponsorer innan WebCoast, men även i vimlet under själva konferensen.

Vad är det som är speciellt med en knytkonferens? Fördelar/nackdelar?

Demokratiseringsprocessen att vem som helst får tala är en enorm fördel. Jag vet att när jag varit på konferenser innan där det varit en person som stått på scenen och talat i över en timme, så har det ibland känts att om de delade upp stunden på scenen med fler personer under samma tidsperiod så hade det varit bättre.

Sedan att många av de förannonserade personerna som talar älskar att visa upp sin expertis genom att nämna förkortningar på saker på ett sätt som om publiken vet exakt vad det betyder stör mig väldigt mycket, bara för att talaren förespråkar ”abc” betyder inte att jag vet vad den metoden gör eller ens vet vad det ens handlar om!

Nackdelen med knytkonferensen är att det alltid finns en ovisshet hos vissa som kräver att veta innan vem som ska tala. Därför blir det en aning osäkert och svårare att övertyga vissa att det är värt att komma och med ett öppet sinne inse fördelen med att inte veta innan vem som ska tala.

Du är egenföretagare och väljer att lägga en del av din tid med att arbeta ideellt. Vad är det som driver dig att arbeta ideellt?

Ideellt arbete är en trevlig form av arbete att investera sin tid i när man kan, för det bidrar till så mycket gott både via det engagemang man tar på sig och det nätverk som man kan introduceras till.

Det är också ett alternativ till vardagen och dess rutiner som kan leda till om man hamnar i en cirkel som kan bli ond p.g.a. att man gör samma sak hela tiden, det är där ideellt kommer in och erbjuder en balans, så att jobbet blir roligt både för den betalda sidan och den ideella.

Varför just med WebCoast?

Jag har varit med och hjälpt till med att skapa WebCoast ända från att det bara var en ide och vi höll på att sätta ihop en arbetsplan, till att vi nu är på tredje omgången!

Det har också gett mig SÅ mycket att vara med i projektet både för min vilja och lust att bli av med mina dumheter som stått i vägen för att jag ska utvecklas som person, till att våga starta eget och anta utmaningen med att finna glädjen i ett jobb som inte alltid garanterar att lönen sätts in på slutet av månaden!

arbetsgruppen_Sina Farhat

Foto: Sina Farhat

Beskriv vad du gör för arbetsuppgifter inom WebCoast.

Jag har tagit sponsorintervjubilder, sett till att redan tagna bilder kommer till rätt person så att den grafiska biten skapas, sett till att folk får bilder skickade till sig via email.

Agerat support på diverse områden. Jag tar även bilder under själva konferensen.

Du har varit med bakom kulisserna redan från allra första början, har du märkt av någon förändring i arbetssättet?

Det har blivit klarare roller då vi vet mera exakt vem som kan göra vad för slags uppgifter och utifrån de tidigare åren vad resultatet blev, så att man kontaktar rätt person för en del av jobbet.

Under åren har vi i ledningsgruppen haft olika personer på olika roller och några har återkommit varje år och några har p.g.a. olika omständigheter bytts ut varje år.

Är WebCoast ditt enda ideella uppdrag eller gör du andra saker som också är ideellt? Vad i så fall?

Webcoast är den längst pågående uppdraget hittills.

Det som möjligen också kan kallas för ett uppdrag vore i så fall Social Media Club Göteborg även om jag ser det mera som en rolig sak att se gott folk, synas, äta lunch och fota.

För min del gör jag SMCGBG som en aktivitet för att ta mig ut ur hemmet och ha en skön fredag.

Hur kommunicerar du på internet?

Jag jobbar en del på att synas på många kanaler, en av mina favoritplatser ur perspektivet att det är mera givande är Twitter, där kan jag få ut mitt budskap och ta min tid för att svara då det är en kommunikationsform som inte alltid kräver direktsvar.

Facebook är ett annat verktyg som jag använder men som jag mer och mer ogillar p.g.a. hur inlåst det är (jag kom för ett tag sedan ihåg en bild jag såg på Facebook och försökte googla fram den, det gick inget vidare p.g.a. just instängdheten som finns på det sätt där de inte låter sin data bli sökbar utanför sina egna gränser!).

Lösningen jag funnit för att inte helt distansera mig helt från Facebook är att begränsa aktiviteterna till andra mera öppna kanaler som Twitter och Google+.

Ett annat verktyg som jag gillar är email, metoden är mera öppen (till viss del iaf) och sökbarheten är mycket bättre än Facebook tack vare Gmail sökverktygen, det är dock fortfarande principen att ha allt på samma plats, men det känns bättre än att låsa in sig hos Facebook!

När inte de metoderna fungerar så blir det att ringa, sms:a och som slutmål IRL (in real life) -träffar.

Vad vill du prata om och lära ut till andra på WebCoast?

Jag försöker inte att sätta för höga mål för jag vet att det är då jag misslyckas som bäst. Så jag kommer in med ett öppet sinne och tar det för vad det blir, det har blivit jättebra två år i rad så tredje året blir ännu bättre!

Vad vill du lyssna på och få veta mer om på WebCoast?

Min njutning är att se folk in real life, att kunna komma fram och säga ett glatt ”hej!” är en underbar känsla och även i år blir det gott folk att se fram emot!

 

Intervjuad av: Karin Lundberg

Ladda ned WebCoast-appen!

Ladda ner WebCoast-appen och få snabb och enkel tillgång till bland annat programmet. Du kan exempelvis spara ned ditt eget schema för helgen! Appen finns för båda iOS och Android i respektive App Store.

  • Tillgänglig på App Store
  • Hämta på Google Play
WebCoast Appen