Navigation
video-webcoast-konferens

Video från WebCoast

Du vet väl att du kan återuppleva tidigare års WebCoast här på webben? I videoarkivet under menyrubriken ”Videos” kan du se ett stort antal sessioner om olika ämnen. I de flesta fall är det deltagare på WebCoast som själva spelat in och delat med sig av sessionerna. Många av filmerna sändes dessutom live så att även de som inte kunde vara med på plats kunde ta del av konferensen.

I år hoppas vi att ännu fler vill hjälpa till att filma så att så många sessioner som möjligt blir tillgängliga på samma sätt. Om du inte filmat förut kommer här en liten introduktion och några tips. Christian Dahlqvist har dessutom lovat hålla en session för dem som vill ha mer hjälp att komma igång eller utvecklas vidare.

Grunder

Din smartphone är i de allra flesta fall en utmärkt filmkamera. För att kunna livesända behöver du bara Bambuser-appen som finns till nästan alla plattformar och ett konto på Bambusers videotjänst. Börja med att ladda hem appen från din app store och skapa sedan ett konto på Bambuser. Konton på Bambuser är gratis för privatpersoner. Sedan är det bara att starta appen, logga in och börja filma!

Prata gärna med den som håller i sessionen innan den börjar så att hen är bekväm med att det filmas.

För att andra skall kunna hitta dina filmer bör du sätta en titel på sändningen som innehåller taggen #webcoast och dela i dina sociala kanaler direkt inifrån appen. När sessionen är slut och du stoppar filmen kan Bambuser ibland behöva en stund på sig att ladda upp extra bilddata för att din film skall se ännu bättre ut.

Både bild och ljud blir bättre om du går nära och sitter långt fram. Undvik att panorera/röra kameran för mycket, tittarna blir annars lätt yra i huvudet. Ofta kan man lättare hålla en föreläsare i bild om man filmar lite snett från sidan än rakt framifrån.

Extra utrustning

Ljudet på din film är faktiskt viktigare än bilden, hör man inte vad som sägs tappar man fort intresset och slutar titta. Det finns en uppsjö olika typer av mikrofoner man kan använda för att förbättra ljudkvaliteten och i de flesta fall är det tyvärr så att bra ljud är dyrt. Man kan ibland få förbättringar även med små, billiga mikrofoner, men då får man ha rimliga förväntningar samt vara beredd att testa lite olika.

Du orkar troligen inte hålla kameran stadigt i de 40 minuter en session pågår. Ett ministativ till mobilen gör att du kan ställa den ifrån dig och på det sättet få stadigare bild. Du kan också använda stativet för att få ett bekvämare och stabilare grepp när du håller telefonen i handen.

Att filma drar ganska mycket ström ur din telefon, särskilt om du filmar en hel 40-minuters session eller kanske till och med flera. Det går bra att filma och ladda samtidigt, så ta med laddare och gärna förlängningssladd. Vi hoppas kunna förbereda elkablar och plats längst fram till fotografer i de flesta av våra sessionsrum.

Lär dig mer

På WebCoast 2013 höll Robin Danehav och Lukasz Lindell från FKDV en session om att skapa social video. De är proffs på video och ger en mängd bra tips i filmen nedan.

I FKDVs blogg delar de också med sig av sin kunskap om video och ger bland annat en hel del tips om hur man kan förbättra sin mobilvideo.

Ladda ned WebCoast-appen!

Ladda ner WebCoast-appen och få snabb och enkel tillgång till bland annat programmet. Du kan exempelvis spara ned ditt eget schema för helgen! Appen finns för båda iOS och Android i respektive App Store.

  • Tillgänglig på App Store
  • Hämta på Google Play
WebCoast Appen