Navigation
IMG_0162.JPG

Skumma signaler och säkraste vägen ut på internet

Peter Ljungstrand och Anders Thoresson satte upp ett trådlöst nätverk, döpte det till ”WebCoast2015” och satte upp en DNS-spoof. Ett litet experiment för att visa hur enkelt det är att avlyssna trafik (vilket de inte gjorde i detta fall). Nätavlyssning är mycket enklare än vi tror, och mycket närmare oss än NSA-hotet.

För 90 dollar kan vem som helst köpa en router som bryter andras enheters wifi-uppkoppling, sedan svarar på vilket ssid-anrop som än enheterna gör, och sedan börjar avlyssna enheterna som den kopplar upp till sig. ”Känns det bra nu?” frågar Anders retoriskt och vi skrattar ute nervöst.

Men vi får handfasta tips på vad vi kan göra för att skydda oss;

1. BYOI – Bring Your Own Internet, använd mobilnätet snarare än öppet trådlöst nätverk.

2. Kryptera – Skickar du mail med känslig information, gör det svårt för en eventuell avlyssnare genom att kryptera. Eller använd VPN, men var noga med vilken tjänst du väljer, att den är pålitlig för dina syften.

3. iPhone-appen Signal och Android-appen OTR gör det enklare att kryptera meddelanden från mobilen.

4. Tails, en version av Linux som du bär med dig på USB-sticka och gör att när du använder det operativsystemet så går all trafik via Tor, och därmed blir anonymiserat.

Ladda ned WebCoast-appen!

Ladda ner WebCoast-appen och få snabb och enkel tillgång till bland annat programmet. Du kan exempelvis spara ned ditt eget schema för helgen! Appen finns för båda iOS och Android i respektive App Store.

  • Tillgänglig på App Store
  • Hämta på Google Play
WebCoast Appen