Navigation
20140315-134810.jpg

Webbanalys lägger grunden till bättre beslut.

När Erik Bernskiöld, @erikbernskiold, skulle prata mätning av webb och digitala kampanjer räckte rummet inte till, men ett snabbt byte räddade situationen och publiken kunde dyka in i statistikens värld.

På nätet kan vi till skillnad från i t.ex. printmedia mäta exakt hur många som har sett vårt material. Webbanalys är viktigt eftersom övning ger färdighet, inledde Erik. Fakta är mer konkret än magkänsla. Men Google Analytics är mycket djupare än startsidans kurva över månadens besökare. Det ger oss förståelse för besökarnas beteende.

Besök vs. unika besökare, bounce rate, besökslängd, ingen del av statistiken ger någon insikt om den inte kombineras med en eller flera andra delar. Demografi är ett nytt och spännande tillskott, och har kommit till tack vare Google+ som har persondata.

Men var och en måste avgöra vilka delar som är viktiga för ens sajt, beroende på sajtens syfte. Sätt mål så blir det tydligt hur effektiv din sajt är. Gör likadant även i sociala medier, även om du inte använder Google Analytics, Facebook insights ger tydlig förstahandsdata som är mer relevant än generella riktlinjer för vad som funkar eller inte. Och glöm inte kampanj-URL:er, unika adresser hjälper dig hålla ordning på trafikkällorna.

Sammanlagt ger detta bättre beslutsunderlag, d.v.s. ta beslut grundade på fakta snarare än magkänsla.

Ladda ned WebCoast-appen!

Ladda ner WebCoast-appen och få snabb och enkel tillgång till bland annat programmet. Du kan exempelvis spara ned ditt eget schema för helgen! Appen finns för båda iOS och Android i respektive App Store.

  • Tillgänglig på App Store
  • Hämta på Google Play
WebCoast Appen