Navigation

Texter är mer än bara ord

Har du någon gång skrivit instruktioner, förklarande texter eller mail som är självklara för dig men uppfattas helt fel av andra, mottagarna? Passa på att prata med Anna Hass på WebCoast. Hon menar att hela organisationer kan fungera bättre med effektiva texter som alla förstår. Möt Anna Hass som driver Expressiva och det är kanske du som kan tipsa henne om smarta system som passar en växande verksamhet?

Prata med Anna på Twitter: @glimra

Hur kommunicerar du på internet?
Jag älskar internet! Största delen av mitt liv handlar faktiskt om att kommunicera på internet. Jag driver mitt företag till stor del på internet. Webbplatsen är vår främsta försäljningskanal. De vanligaste uppdragen vi gör handlar också om texter på webben. Projekten och administrationen sköter vi i Google docs, där vi kan arbeta i samma dokument. I Dropbox lägger vi större filer istället för att e-posta dem.

En Facebookgrupp blev den perfekta arbetsplatsen när jag, @arneby och @ingemarsdotter ordnade Vinterminglet (#ssmx)

Men även mitt privatliv finns till stor del på internet. Eftersom mitt kontor ligger utanför stan lunchar jag ibland med vänner på Gmailchatten eller fikar på Twitter. Sedan jag fick barn håller jag koll på vänner och bekanta främst via Facebook, eftersom jag inte har lika mycket tid att träffa vänner eller prata i telefon. Foton och filmer på barnen uppskattas särskilt av min finska mormor som inte kan prata med dem i telefon. Jag kommunicerar med mig själv på internet också. Min blogg är min mentala fristad där jag kan tänka ”högt” och få ner reflexioner i ord. Ofta känns livet uppsplittrat mellan mina många olika roller och projekt, men i bloggen ligger allt kvar så att jag kan plocka upp saker igen senare och spinna vidare på dem.

Vad vill du prata om och lära ut till andra på WebCoast?
Med effektiva texter går allt bättre. Du når dit du vill, kunderna blir nöjdare, det interna arbetet flyter smidigare. Det är bra för Sverige :) Därför vill jag dela med mig av tips om hur du kan skriva bättre texter, till exempel ansökningsbrev, säljande webbtexter och instruktioner.

Om du arbetar medvetet med texterna blir du också mer medveten om vad du gör, hur du gör det och varför. Ofta får du syn på dina, eller din arbetsplats, starka och svaga sidor. Därför hänger textarbetet ihop med personlig utveckling och verksamhetsutveckling, och med varumärkena – verksamhetens och ditt eget. Jag kommer att hålla en workshop om personligt varumärke, som lika gärna kunde heta ”vem är du och vart vill du?”. För mig handlar det personliga varumärket om att tänka igenom vad du vill göra med ditt liv, och styra mer medvetet mot det, bland annat genom att kommunicera det tydligt.

Vad vill du lyssna på och veta mer om av andra deltagare på WebCoast?
Jag vill lära mig mer om att utveckla företag. Expressiva börjar växa ur några av de tekniska lösningarna, så jag skulle behöva tips om bra alternativ. Jag vill också diskutera hur vi kan göra för att Sveriges organisationer ska bidra till att människor mår bättre och till ett upprätthållbart samhälle. Det är min övertygelse att företag går bra om folk mår bra.

Foto: Tobias Björkgren

Av Maria Gustafsson, @MikuMaria

 • http://egosoletrader.com Martin Lindeskog

  Anna Hass,

  Följande mening är en bra beskrivning på varför jag startade min EGO blogg den 7/5, 2002:

  ”Min blogg är min mentala fristad där jag kan tänka ”högt” och få ner reflexioner i ord.”

  Jag ser fram emot att träffa dig på Webcoast! Jag skall tipsa dig om en person som jag har intervjuat på min EGO podcast show.

  • http://glimrandeglimtar.blogspot.com Anna Hass

   Hej Martin och tack för det! Jag ser fram emot att ses.

 • http://egosoletrader.com Martin Lindeskog

  Hej Anna! Jag ser fram emot att träffa dig på WebCoast!

  Följer du Brian Clark:s arbete på Copyblogger?

Ladda ned WebCoast-appen!

Ladda ner WebCoast-appen och få snabb och enkel tillgång till bland annat programmet. Du kan exempelvis spara ned ditt eget schema för helgen! Appen finns för båda iOS och Android i respektive App Store.

 • Tillgänglig på App Store
 • Hämta på Google Play
WebCoast Appen