Navigation
WebCoast

Deltagarintervju: Malin Roux och Patricia Mellin

Det sa bara klick när Malin Roux och Patricia Mellin möttes på Social Media Club i Göteborg för snart ett år sedan. På WebCoast vill de berätta om det samarbete som mötet ledde till, och hur vi kan använda sociala kanaler för att engagera och göra gott.

Malin har arbetat länge med frågor som rör mänskliga rättigheter och miljö. 2010 startade hon Realstars, en ideell organisation som jobbar mot sextrafficking. I arbetet med att förändra opinion och attityder är sociala medier ett självskrivet hjälpmedel, men liksom många andra ideella organisationer kämpar Realstars med knappa resurser.

Patricia driver det egna företaget Patricia Mellin Konsultbyrå. Hon har i sin tur lång erfarenhet av marknadsföring och sociala medier som arbetsverktyg, men ville ta det ett steg längre. Som socialvolontär hjälper och stöttar hon Realstars med sin kompetens inom digital kommunikation.

Hur kommunicerar ni på internet?

Malin: Realstars använder förstås nätet för att nå ut och berätta om verksamheten, men också för att engagera och kanalisera opinionen. Vi samlar till exempel in namn via kampanjsajter och skickar dem till beslutsfattare som kan förändra och förbättra världen. Vi stannar alltså inte vid ”likes”, utan tar det ett steg vidare.

Alla våra kanaler är sammanlänkade: blogg, Facebook, Twitter och Pinterest. Bloggen är välbesökt och innehåller bland annat intervjuer med experter och kulturpersonligheter som belyser frågan Fair Sex, det vill säga sex på lika villkor. 

Real Stars porträtt Malin Roux Johansson

Malin Roux. Foto: Anna Sigvardsson

Vad vill ni prata om och lära ut till andra på WebCoast?

Patricia: Malin och jag fann varandra på Social Media Club. Vi är ett exempel på vad sådana nätverkstillfällen kan ge: vi möts och hittar varandra, och utifrån det kan vi göra något bra. På WebCoast vill vi visa hur vi jobbar, våra planer och vår strategi. Så här bra kan det bli!

Malin: Ja, vi vill berätta om vårt samarbete och vad det innebär, men också ge andra exempel på hur man kan använda webben för att göra gott i världen. Sedan vill jag naturligtvis berätta hur Realstars driver kampanjer på nätet, för det är ju inte så många organisationer som gör det. Man kan gå in och läsa och tycka att något är fel, samla in pengar och så vidare, men Realstars bygger på att vi väcker opinionen och kanaliserar den mot beslutsfattarna. Blir vi tillräckligt många, blir vi också en kraft att räkna med.

Patricia: Precis. Sociala medier är ju också ett verktyg för det goda, inte bara för att göra affärer. Det måste vi prata mer om. Hur engagerar man andra via sociala medier? Idag pratar man ju mycket om socialt kapital, människor i olika nätverk går samman och tar fram resurser för att stödja varandra.

Malin: Sedan kan jag även tänka mig att lyfta fram exempel där organisationer ställt stora företag mot väggen, där avslöjanden och information spridits genom sociala medier. Den lite granskande aspekten. Wikileaks har ju till exempel gjort mycket bra för mänskliga rättigheter.

deltagare_patricia_mellin

Patricia Mellin

Vad vill ni lyssna på och få veta mer om på WebCoast?

Malin: Jag vill framför allt ta del av goda exempel på hur man jobbar med sociala medier som kanal för att engagera människor. Sedan hoppas jag förstås få träffa andra personer som jobbar med samhällsförändring och engagemang kring allvarliga samhällsfrågor. Mötas och se hur andra jobbar för en bättre värld. Mänskliga rättigheter är kanske inte det första man vill se när man öppnar Facebook, det är en utmaning för oss. Vi har rätt budskap men det gäller att baka in det på ett sätt så att man kan ta det till sig – trots att det är svåra frågor.

Patricia: Jag skulle vilja få veta mer om hur deltagare från näringslivet jobbar med sociala medier. Hur använder de sig av verktygen för att nå ut? Finns det resultat att ta del av i form av exempel på lyckade projekt eller satsningar? Det skulle jag verkligen vara intresserad av. Goda förebilder helt enkelt!

 

Intervjuade av: Jenny Korpi

 

 

 • http://www.patriciamellin.com/ Patricia Mellin

  Fint skrivet Jenny. Tack. Jag ser framemot helgen med Webcoast.

 • http://www.facebook.com/creman4u Christer Edman

  Jättebra skrivet!

 • http://twitter.com/ustikka Katarina Tikka

  Bra skrivet, ser fram emot att ta del av fler goda exempel nästa helg

 • Pingback: Människohandel är en lönsam bransch | prettopinglan()

 • Monica Engström

  Intressant nyfikenheten är igång!

Ladda ned WebCoast-appen!

Ladda ner WebCoast-appen och få snabb och enkel tillgång till bland annat programmet. Du kan exempelvis spara ned ditt eget schema för helgen! Appen finns för båda iOS och Android i respektive App Store.

 • Tillgänglig på App Store
 • Hämta på Google Play
WebCoast Appen